zondag 1 september 2013

Dag 44 : Vevey-Aigle

Dag 44 : Vevey -Aigle

Dag 44 gaat de geschiedenis in als de dag waarop deze pelgrim, twee andere pelgrims op zijn pad richting Rome tegenkomt. 
In feite moet ik zeggen, werd deze pelgrim ingehaald door twee andere pelgrims. Ik was mijn dag immers aan een matige tred begonnen om dat scheenbeen zoveel mogelijk te ontlasten. Een goede 7 km voor Montreux kon ik op deze manier kennismaken met Elly en Thom uit Haarlem, Nederland. Vorig jaar hadden ze samen gestapt van Canterbury naar Laussane en dit jaar waren ze op mijn dag 43 gestart in Lausanne om de rest van de rit uit te doen tot de Italiaanse hoofdstad. 
Door deze Nederlandse tandem werd ik mee op sleeptouw genomen. De uitwisseling aan verhalen onder weg duwden mijn zorgen onder de pijngrens. Bovendien bleek Elly ook een fysiotherapeute te zijn en wist meteen een diagnose te stellen en me te zeggen wat ik moest doen. Over toeval gesproken... Of heeft hier iemand de hand in? The invisible hand ! 

Nu met gemiddelde tred, passeerden we het mondaine Montreux. De luxe droop er vanaf. En ook hier was alles tot in de perfectie georganiseerd. Iedere grasspriet lag er als het ware in de juiste postie.  De inox vuilbakken die op zich al haast kunstwerken waren werden door een externe firma met een speciaal poetsmiddel opgeblonken en blinken deden ze, beste lezer. Burgemeester Lippens van Knokke-Zoute zou hier een waar orgasme aan beleven. 

Het contrast met sommige plaatsen uit het Noorden van Frankrijk kon niet groter. Een beetje minder hier en een beetje meer daar (door te trekken op grotere schaal in de Noord-Zuid verhoudingen) zou vooral een groot verschil zijn voor de mensen in het Noorden van Frankrijk. Van crisis hier geen sprake alvast.

Na Montreux stapten we nog een goed uurtje langs de oevers van het meer en vervolgens orienteerden we ons richting het Zuid-Oosten en gingen we de Rhone-Vallei tegemoet. 

Ter verrijking van jullie geografische kennis : De Rhône begint aan de grote Rhônegletsjer bij de Furkapas in het noordoosten van het Zwitserse kanton Wallis (Valais) en stroomt daarvandaan in zuidwestelijke richting. Grootste plaatsen op dit traject zijn Brig, Sion, Saint Maurice en Martigny, waar de rivier een scherpe bocht naar het noordwesten maakt. De rivier loopt door tot het meer van Genève ( meer van Leman). 
De rivier die in Geneve weer uit het meer stroomt wordt ook de Rhône genoemd en enkele kilometers zuidwestelijker passert deze rivier de grens met Frankrijk 
Bij Lyon voegt zich de Saône - een andere grote rivier die ik gekruist heb - bij de rivier en stroomt de Rhône definitief verder naar het zuiden. Hier begint de benedenloop, die goed bevaarbaar is. Voor Arles splitst de rivier zich in de Grand-Rhône en de Petit-Rhône. 

Onze wegen splitsten tijdelijk in Aigle. Thom en Elly zouden de nacht doorbrengen bij de ouders Van Nederlandse vrienden en ik mocht mijn tentje opslaan in een drie sterren camping. Eenmaal toegekomen volgden ik nauwgezet het advies van Elly en zorgde goed voor mijn rechter scheenbeen. 

1 opmerking: