dinsdag 17 september 2013

Dag 60 : Gropello - Pavia

Dag 60 : Gropello - Pavia

Het was een prachtige korte wandeling van Gropello naar Pavia . We stapten via het Parco Ticino en de oevers van dito rivier naar de vroegere hoofdstad van Lombardije. De meeste rijstvelden lagen inmiddels achter de rug.

In Ivrea kreeg ik een smsje van mijn liefste met het voorstel naar Certosa (klooster) de Pavia te gaan. Dit klooster gelegen op een goede 12 km van Pavia was perfect te bereiken met de trein. Vermits de andere drie niet dadelijk geintresseerd waren vertrok ik op mijn eentje. De afwezigen hebben ongelijk, en ook nu was deze boutade echt wel van toepassing. 

Wat ik te zien kreeg was enig. Dit klooster werd in opdracht van de Visconti familie uit Milaan gebouwd in de periode 1396 en 1495 en combineert Gotische en Renaissance stijlelementen. Het is een van de grootste mannenkloosters van Italie. Aanvankelijk werd het klooster bevolkt door de orde van de Kartuizers, een contemplatieve orde die uit kluizenaars bestond maar die toch in gemeenschap wou leven. 
Iedere kluizenaar had een klein huisje voor zichzelf, netjes naast elkaar in de vorm van het vierkant van het klooster.
Contractueel was de Visconti familie met de Kartuizers overeengekomen dat een deel van de opbrengsten van het land, gelegen rondom het klooster moest geherinvesteerd worden in het klooster zelf.
Op deze manier kwam het klooster in het bezit van een grote collectie kunst gaande van de 15de tot de 18de eeuw. En dat was er aan te zien. 

Na mijn leerijke en culturele uitstap naar Certosa, trof ik de andere drie pelgrims in het Ostello van Pavia waar we zouden overnachten. Eenmaal betaald, de documenten ingevuld en de timbro (stempel) in onze credentiali, vertrokken we naar het resto waar een menu peligrino ons voor 10 euro werd aangeboden. 

Aan de tafel naast de onze was een tiental Italianen de verjaardag aan het vieren van een goede vriend. Al gauw geraakten we in kontakt met hen en waren ze bijzonder geinteresseerd in onze verhalen. En nadat onze Canadees dan ook nog eens een verjaardagslied in onverstaanbaar Quebecqois begon te zingen werden we getrakteerd op een dessert en asti spumanti. 

Leuke avond, prettig gezelschap, buikske vol en dit na een mooie korte wandeling en een cultureel uitstapke naar Certosa de Pavia. 

By the way : Pavia op zich is eveneens een bezoek waard !


2 opmerkingen:

 1. als ik van mijn liefste een sms'je krijg om naar 't klooster te gaan, dan denk ik me ongerust te moeten maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Geert,
  Het zal afkikken worden , klooster binnen, klooster buiten , kerk binnen kerk ...... .
  Bedenk volgende spreuk ;"Ignoti nulla cupido ".
  Groeten,
  A&W.

  BeantwoordenVerwijderen