dinsdag 17 september 2013

Dag 63 : Calendasco - Piacenza

Dag 63 Calendasco - Montale (Piacenza)

Het traject Calendasco - Montale ((Piacenza) liep hoofdzakelijk langs drukke wegen. Bovendien was het een zaterdag en zo wat iedereen zat in zijn of haar auto op weg naar de stad, het winkelcentrum, het tuinbouwcenter of de doe het zelver....
Het was dus werkelijk oppassen geblazen te meer voetpaden quasi ontbestaanbaar waren en de Italiaanse mobilisten niet bepaald gekend zijn voor hun hoffelijkheid in het verkeer. 
Piacenza was dan weer de moeite waard om halt te houden en te bezoeken. Maar eerst naar mijn slaapplaats zo'n 6 km buiten de stad zodat ik me kon bevrijden van de rugzak. 
Eenmaal gedoucht en klaar om te vertrekken van Montale naar Piacenza botste ik weer op het drietallige gezelschap dat zich meteen bekloeg over de vervelende en gevaarlijke weg. Om de laatste 10 km te vermijden hadden ze dan maar een taxi genomen naar de Sint Pieterskerk van Montale, onze slaapplaats.

Beste lezer, ik zweer plechtig dat ik nog geen meter in een taxi gezeten heb.  En geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om ook maar 1 meter van mijn traject in te korten door gebruik te maken van een motorisch voertuig, fiets of trottinette... I want to do it all the way by foot. Maar ieder zijn camino natuurlijk en dus ook verder geen waarde oordeel  over de demarche van het olijke trio.
We spraken af om elkaar later in de namiddag te ontmoeten in Piacenza.

En zo belandden we die avond op een terras aan de Romaanse kathedraal  van Piacenza voor het avondmaal. Bijzonder fraaie kathedraal, gebouwd in drie lagen. Het onderste stuk uit lichte roze marmer, het middenste stuk uit zandsteen en de toren uit kleisteen (brikken) met helemaal een stralende engel uit koper om het geheel naar de hemel toe te accentueren.

Bernard (de 65-jarige Fransman) die de avonden voordien al verteld had over zijn avontuurlijke reizen vooral dan  in de bergen (Mont Blanc, Kilimanjaro, Aconcagua,... ) ging verder op dit elan met het onwaarschijnlijke verhaal dat hem overkomen was in November 2012.

3 jaar had hij op een wachtlijst gestaan en een slordige 8000 euro had de man veil om met een boot vol  wetenschappers af te varen naar een arichipel in het Zuiden van de Indische oceaan. 
Zijn bestemming : Ile de Crozet, Ile Kerguelen, Ile de St Paul en Ile d'Amsterdam, 4 vulkanisache eilanden die deel uitmaken van de Franse Zuidelijke en Antartictische gebieden. Zeer onherbergzaam gebied zonder vliegveld of haven maar een paradijs voor de natuurliefhebber die Bernard is. Hij vertelde ons met de uitbundigheid van een kind en met de lichtjes in zijn ogen dat hij zeeolifanten, albatrossen, koningspinguins, en zoveel meer natuurschoon had gezien.
Deze avontuurlijke reis had nochtans heel anders kunnen aflopen. Op 16 november 2012 op het moment dat Bernard een foto aan het nemen was, botste de boot Marion Dufresne (zie internet om alles te weten te komen over het accident) tegen een rotswand. Bij deze botsing maakte de boot een bijzonder grote schommelende beweging en Bernard viel ei zo na van het schip.. Zijn stem stokte, en even kreeg hij moeilijk om zijn verhaal verder af te maken, maar dan hervatte hij terug zij verhaal met zijn typische lachje en zijn kinderlijke uitbundigheid.
Op een of andere manier deed deze man mij denken aan onze Hegge. Dezelfde toppen, dezelfde iet wat ongecontroleerde uitbundigheid, een en al positivisme en een vat vol plannen voor de toekomst.

Het duurde enkele weken vooraleer hij geevacueerd werd. In die periode woonde en leefde hij met meer dan 125 personen op een basis van wetenschappers waar er normaal plaats was voor 25 personen. In Kaapstad, Zuid-Afrika verbleef hij vervolgens in een 5 sterrenhotel alvorens terug te keren met Air France naar Parijs.
En zijn 8000 euro werden achteraf terug betaald...

1 opmerking:

  1. Geen motorisch voertuig..., ... dat veer over de Po gisteren, heb je dat dan zelf geduwd, of deed Stefano dat?
    Geert man, met nog slechts 700km te gaan mag er al eens een moteurke aan te pas komen zeker?

    BeantwoordenVerwijderen