vrijdag 23 augustus 2013

Dag 39 : Sainte-Croix -Yverdons les Bains

Dag 39 :  Sainte Croix - Yverdon les Bains

De nacht in Sainte Croix bracht ik door bij Jean-Samuel Py. Het office du tourisme van Sainte Croix had dit voor me geregeld. Sedert een tweetal  jaar ontv ing deze man pelgrims in zijn appartement vol met curiositeiten en bood hij een bed en een ontbijt voor een bedrag dat men zelf kan kiezen. In mijn gids wordt steevast verwezen naar by donation voor dergelijke slaapplaatsen. Dit ter info.
Jean-Samuel was een aparte en interessante man. Het was duidelijk dat de man belezen en erudiet was, getuige hiervan de gigantische bibliotheek en de stapel boeken die op een tafeltje in het salon klaar lagen om gelezen te worden. In zijn kindertijd was hij trouwens fan van strips en fier toonde hij een exemplaar van Kuifke uit 1947. ( en het was trouwens niet zijn enige exemplaar). Hij was ook een verzamelaar van pijpen, modelbouw treintjes ( een ganse kamer vol) , lp's en muziekdozen. De restauratie en fabricatie van muziekdozen is trouwens een ambacht die generatie op generatie wordt verder gezet in de regio van Auberson en Sainte Croix. Nu als ik spreek van muziekdozen dan heb ik het niet over die kleine beschilderde doosjes made in china die je voor een habbekrats kan kopen in een souvenierswinkeltje. Het topstuk dat hij in huis had kon sequentieel 7 muziekstukken spelen, had een grootte van 60cm op 40cm en was een goede 30cm hoog en dateerde van het jaar 1882. 
Enig mooi, prachtige klank.
In het professionele leven programmeerde hij raar genoeg CNC machines en dat betekende dat hij iedere morgen om 7u naar het werk vertrok.

Het was dus vroegdag op dag 39. Nochtans had ik geen lange dagtocht gepland en was het hoofdzakelijk bergaf richting Yverdons les Bains aan het meer van Neuchatel. 
Op 1000 meter hoogte kan het al behoorlijk fris zijn zo vroeg in de morgen en dat kon ik meteen gewaar worden. De zon stak zich nog even weg achter een heuvel die Oostelijk van me gelegen was. Toen ik even later rond de uitlopers van de heuvel stapte, werd de vallei die vredig voor me lag overgoten met de stralen van de zon.  In die landelijke schoonheid van het middengebergte stapte ik de ganse morgen.
Geen vier uur later arriveerde ik al op mijn bestemming. Meteen dan maar richting de katholieke gemeenschap die ook by donation een kamer ter beschikking stelde. Ik werd er goed ontvangen en de aangeboden kamer was er gezellig en confortabel. Ik was wel op mijn eentje aangewezen. Geen uitnodiging zoals bij de zusters van Clairvaux.

De vroege aankomst in Yverdon gaf me de mogelijkheid om mijn plannng tot in Vercelli in Italie enigszins te herzien. ( zie onderaan de aangepaste planning) en een bijzonder uitgebreide siesta te nemen. Drie uur lang was ik in dromenland en of het goed gedaan heeft.
Na mijn schoonheidsslaap en de inkopen voor de volgende dag zette ik aan richting het meer van Neuchatel waar ik op mijn gemak de rest van de namiddag doorbracht.

Aangepaste planning :

22/8  yverdon - route 70 (plaats nog te bepalen) 30 km 
23/8 route 70 - lausanne 30 km
24/8 visit lausane (eventueel kortevwandeling daarvoor)
25/8 lausanne - vevey 25 km
26/8 vevey - saint maurice 35 km
27/8 saint maurice - martigny 16 km
28/8 rustdag martigny
29/8 martigny - orsieres 20 km van 400 naar 1000 ofbourg saint pierre
30/8 orsieres - great st bernard 25 km van 1000 naar 2500
31/8 great st bernard - gignod 22 km
1/9 gignod - nus 23 km
2/9 nus - ? 25 km
3/9  ? - Pont Saint Martin 25 km
4/9 Pont Saint Martin - Ivrea 22 km
5/9 Ivrea - Lake Viverone 
6/9 Lake Viverone - Santhia
7/9 Santhia - Vercelli 28 km
8/9 Rustdag Vercelli

3 opmerkingen:

 1. Het blijft aangenaam om te lezen Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Geert,
  We hebben uw aanpassing van de route gezien , en volgen u verder.
  Bedenk volgende spreuk ; " omnes viae Romam ducunt ".
  Groeten,A&W.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op je rustdag in Vercelli wordt normaal gezien ons zoontje geboren... :-) (Lennart en Eva)

  BeantwoordenVerwijderen