woensdag 21 augustus 2013

Dag 35 -38 Besancon - Sainte-Croix (Zwitserland)

Dag 35-38  Besancon - Sainte Croix (Zwitserland).

4 dagen lang werd ik vergezeld door vrienden. Dagen 35 en 36 werd ik vergezeld door Jan en Dirk V en dagen 37 en 38 werd ik vergezeld door Gianni en Nanna, een tekkel van het zuiverste ras. 

Het blijft een dubbel gevoel. 

Enerzijds ben ik reuze blij dat mijn vrienden kunnen participeren aan dit avontuur en dat ze kunnen ervaren wat ik beleef. De laatste 10 dagen zijn anderzijds op zijn minst gezegd vol gezelschap geweest. Ik voel dat ik terug nood heb aan mijn eigen ritme en rust die hiermee gepaard gaan.
Ik verheug me nog op het einde van de maand op bezoek van vrienden Christof, De Phille en Voske. Daarna heb ik ook voor mezelf beslist dat ik zeker tot een goed end in Toscane alleen verder wil en vooral wil genieten van het onbekende dat op mijn pad ligt.

In Ouhans aan het einde van dag 36 konden we met z'n allen genieten van de generositeit van het gepensonieerde (melk)boerenkoppel Jean en Colette. Vooral boer Jean vond het een feest om de tafel te kunnen delen met een pelgrim en drie van zijn vrienden (Gianni was ook inmiddels gearriveerd).  Ook al was ze er niet op voorzien, toch wist Boerin Colette de magen te spijzen. Het was duidelijk te zien dat de  75 jarige Jean niks tekort kwam en dat het gezegde liefde gaat door de maag ook in de Jura van tel was. 
Niettegenstaande hij goede relaties onderhield met de lokale pastoor zoals bleek bij mijn vertrek de volgende morgen, wist hij ons te trakteren op een paar moppen over Jesus Christus  waarvan er eentje me nog bekend in de oren klonk  : "waarom hebben ze Christus aan het kruis genageld en niet verdronken? " 
Deze avond die model staat voor het soort ontmoetingen die kleur en geur geven aan een rit op apostelpaarden van Canterbury naar Rome zal mijn vrienden ongetwijfeld bij blijven. Ben er zeker van dat deze ontmoeting nog onderwerp zal zijn van menig gesprek onder elkaar tussen pot en pint.

Op dag 38 liet ik Frankrijk definitief achter me. In Auberson omstreeks 14u30 passeerden we de Frans-Zwitserse grens.  En zoals dit het geval is wanneer je de Nederlands-Belgische grens oversteekt was ook hier het verschil meteen te zien. Alleen iets minder uitgesproken. 
In het eerste dorp over de grens hielden we halt aan een bankje met daarnaast een perkje van bloemen  met een kraan van het type duwknop. Boven deze kraan was er een plaatje gemonteerd met het opschrift : ' eau potable d'une source fraiche. Rincez 10s'. Ik geloof niet dat er ergens in de wereld aan een kraan langs de weg zo'n verduidelijking wordt meegeleverd. De Zwitsers zijn niet voor niets meesters in het  precisiewerk. 

Frankrijk is gul geweest voor me. Het openbaarde authentieke dorpjes en steden vol met een rijke geschiedenis die tot in le franche comte gelinkt was met onze contreien. De landschappen waren verbluffend mooi, zelfs de leegte van les grandes plaines met het eeuwig zingende, nog steeds onbekende, vogeltje en het prachtige blauw van de korenbloem die me dan weer aan mijn Vanessa deed denken, maakten een grote en onvergetelijke indruk op me.
Heelwat van haar inwoners ontvingen me met open armen en toonden een grenzeloze interesse in mijn onderneming. Ontmoetingen waren talrijk en zoals ze zo mooi zeggen in Frankrijk 'chaleureux'.
Ik zal hieraan prachtige herinneringen ontlenen en tevens koesteren. Frankrijk was inderdaad douce. Ik hou voortaan nog meer van dit uitgestrekte land.

En nu op naar het volgende. Het kleine Zwitserland. Ben er klaar voor.

3 opmerkingen:

 1. Hallo Geert,
  Weer een ervaring rijker !!!
  Bedenkt bij de volgende etappe de volgende spreuken " Nulla tenaci invia est via " en "Fortes fortuna adiuvat" .
  Groeten , A&W.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Awel ... waarom hebben ze "jusseke" aan 't kruis genageld en nie "verdrunke" ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Omdat een aquarium boven de schouw hangen veel te moeilijk is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen