Wel eens gereden naar Reims via de A26? En is je oog ook ooit gevallen op een toeristisch bord met de vermelding Chemin des Dames? Bij iedere passage werd alvast mijn aandacht gevestigd op dit bord. En telkens weer stelde ik me vruchteloos de vraag waar dit in godsnaam mee te maken had?
Trouwens ik vind dat de Franse goed zijn in het plaatsen van toeristische borden en dat is niet ironisch bedoeld.
Op een of andere manier moest dit te linken zijn met de Eerste Wereldoorlog maarja hoe zat de vork nu aan de steel?
Op mijn eindbestemming zou ik slapen in de Auberge, jawel Chemin des Dames.
De lezer die nu een verhaal verwacht die de vunzigheid van de Canterbury Tales zou overstijgen moet ik,vrees ik, teleurstellen. De andere lezer neem ik graag even mee terug naar de 18de eeuw toen twee dochters van de Franse koning Lodewijk XV, Adélaïde en Victoire, deze weg gebruikten om vanuit Parijs hun gouvernante in het kasteel de la Bove bij Vauclair te bezoeken.
Om de tocht per koninklijk rijtuig te vergemakkelijken werd de weg van een steenlaag voorzien. Voortaan zou deze weg naar de Dames de France worden vernoemd.
Het plateau waarover de weg voert heeft vele malen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. De soms meer dan 200 meter hoog gelegen heuvelrug vormt een schitterende natuurlijke barrière en deze strategische ligging verklaart de grote belangstelling die machthebbers altijd voor de Chemin des Dames toonden :
In 57 voor Christus werd het lot van Gallië beslist rond Bibrax, het huidige Saint-Thomas, gelegen aan het oostelijke uiteinde van de hedendaagse Chemin des dames;
In 486 wordt de laatste Romeinse "gouverneur", Syagrius, in de omgeving van Soissons verslagen door Clovis, een jonge Frankische hoofdman.
In 1814 zette Napoleon jonge rekruten ("les Maries-Louise") in tegen de Russische en Pruissische geallieerde legers. Het zou zijn laatste overwinning worden . Geen Chemin des Dames voor Napoleon in Waterloo.
Vanaf september 1914 bezetten de Duitse troepen de heuvelrug. Ze groeven zich in in de gewelven van een kalksteengroeve die ze zelf Drachenhöhle noemden, naar de rookwolken die ontsnapten uit de gangopeningen en die van veraf waren te zien. Deze naam werd later door de Fransen overgenomen: Caverne du Dragon.
De Franse generaal Nivelle wilde een eind maken aan deze stellingenoorlog en op 16 april 1917 lanceerde hij een groots opgezet offensief.
Ondanks de deelname van de eerste Franse tanks (type Schneider) en intensieve artilleriebombardementen liep dit offensief uit op een grote ramp.
Nivelle hield koppig vol en ten koste van heel veel mensenlevens wist hij in mei 1917 Craonne en het plateau de Californie slechts voor even in bezit te krijgen.
Deze opzienbarende nederlaag ondermijnde het moreel van de Franse troepen en leidde tot een muiterij die werd bezongen in het chanson de Craonne.
Nivelle werd aan de kant gezet en generaal Pétain nam het bevel over. Na het moreel van de troepen te hebben hersteld begon hij een beperkt, maar goed voorbereid gevecht wat er in resulteerde dat de heuvelrug in november 1917 in Franse handen kwam.
Ook nog vermelden dat de eerste, weliswaar kleine, wijngaarden zich aandienden. De regio Ardenne-Champagne was in aantocht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten