zondag 6 januari 2013

Why I am undertaking this journey to Rome by foot.


(translation in English to follow)
Beste Vrienden,


Na 20 jaar professionele loopbaan is het tijd om even een break in te lassen. In Juli van dit jaar neem ik dan ook 4 maanden verlof zonder wedde. Lang heb ik niet moeten nadenken om te weten hoe ik deze maanden zou willen invullen.
Nog voor de pakkende  reeks “weg naar Compostela” van “man bijt hond”, speelde ik al met de gedachte om een lange wandeltocht te maken. Eerst had ik gehoopt om dit te doen samen met een jongere in kader van een ontheemdingstocht georganiseerd door Oikoten die sinds 1982 wandeltochten met jongeren uit gesloten instellingen organiseerden met als doelstelling de integratie in de maatschappij naderhand beter te laten verlopen. In 2005 startte Oikoten met een experiment om vrijwilligers in te schakelen in de herstelbemiddeling & als begeleider van jongeren  op een ontheemdingstochten naar Compostela. In 2009 stelde ik me kandidaat om als begeleider van een jongere de tocht naar Compostela te doen. Ik haalde de laatste selectieronde, echter de mensen van Oikoten waren uiteindelijk van oordeel dat het nog te vroeg was om deze tocht als begeleider te maken. Het selectieteam vreesde enerzijds dat ik tijdens de tocht het moeilijk zou krijgen om de zin van een dergelijke tocht te verzoenen met het gemis aan mijn dochter Emma. Anderzijds stelde men zich terecht vragen bij mijn gebrek aan ervaring met de leeftijd & het specifieke karakter van de doelgroep. 
In 2009 & 2010 stapte ik een paar keer mee om wat ervaring op te doen. Vooral de 3daagse tocht met Jonathan & Laurent maakte bijzonder veel indruk op me. Samen trotseerden we de Gran San Bernardo en stapten we vanuit Zwitserland de Aosta vallei binnen. Deze ervaring versterkte alléén maar mijn voornemen om ooit een dag zelf een dergelijke tocht te ondernemen.
Door de crisismaatregelen die de regering nam in 2012 werd de subsidiekraan richting Oikoten - grotendeels dichtgedraaid. Inmiddels zijn de organisaties BAS! & Oikoten gefusioneerd in ALBA vzw, actief in het brede werkveld van de jeugdzorg. ( www.alba.be ) en het aantal ontheemdingstocht is sterk verminderd.  De kans om als begeleider mee te stappen was op die manier bijzonder klein geworden.
Het idee begon dan te rijpen om te stappen voor een ander doel met maatschappelijke impact.
En bien voilà, in Juli vertrek ik vanuit Calais om ongeveer 100 dagen later en 2000 km verder in Rome aan te komen. De weg die ik zal volgen is de Via Francigena. Reeds in de middeleeuwen was de via Francigena de voornaamste pelgrimsroute vanuit het Noorden naar Rome. De route werd voor het eerst beschreven in het jaar 725 nChr. Aan het einde van de 10e eeuw maakte  de aartsbisschop van Canterburry  Sigeric de Serieuze (the Serious) de eerste aantekeningen van de route & haltes die hij op zijn terugweg vanuit Rome maakte. Het is dit schema dat door de meeste pelgrimmers wordt gevolgd. Het is dit schema van ongeveer 90 wandeldagen dat ik ook zal volgen.
Wie me goed kent weet dat ik eerder een analfabeet  ben op het vlak van sociale media & dat het schrijverstalent me ook niet meteen gegeven is. Toch hoop ik via een weblog zoveel mogelijk mensen te bereiken in de aanloop & voorbereiding van deze tocht alsook tijdens de tocht zelf.
Met als ultieme doelstelling zoveel mogelijk fondsen te verzamelen voor een nog te bepalen maatschappelijk project. 
Via deze weg wil ik dan ook een oproep doen aan al mijn vrienden, vrienden van vrienden, collega’s, kennissen, buren, familie om voor het einde van de maand januari via deze weblog een maatschappelijk project dat jullie nauw aan het hart ligt voor te stellen.
Via de Weblog wens ik dan ook een voting op te zetten zodoende we met zijn allen een keuze maken voor het project waarvoor ik ga stappen.


8 opmerkingen:

 1. Hoi Geert,
  Als oud-postier en wetende dat Shangrila-home maandelijks minstens 12.500€ nodig heeft om daar 200 kinderen van de straat te houden en ze een opleiding te bezorgen + ook wetende dat er bij bpost een "doodgewone" bediende met dat project gestart is, al zijn vrije tijd erin stopt en daar bovendien ook jaarlijks 2 maanden verlof zonder wedde voor neemt, kan het kiezen niet echt moeilijk zijn en zou ik niet weten welk ander pakkend project je tegen het einde van deze maand op een andere project dan dit zou kunnen brengen...
  "Go" for it!!
  Grtz, jef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jef,   Project 1 is binnen waarvoor dank.
   Je weet Shangrila-home ligt me ook nauw aan het hart.

   And somethings just don't change : jouw directe aanpak !

   Groeten & tot binnenkort

   Verwijderen
 2. What you see (and read), is what you get :-)
  Elk nadeel hep ze voordeel en je weet ook dat het goed bedoeld is.

  Ok, tot binnenkort en moest dat niet lukken, wens ik je nu al gigantisch veel succes!

  jef

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geert,
  ik sta perplex... Voorwaar een zeer lovend initiatief!
  "Goede doelen" zijn er - jammer genoeg - in overvloed. Zolang mensen uit de buurt moeten wafelen bakken om een rolstoel te kunnen kopen voor een ziek kind, schort er iets...
  Heel bescheiden wil ik melden dat een goed doel dat mij nauw aan 't hart ligt het opleiden van hulphonden voor anders validen is. Voor de mensen in kwestie gaat plots een heel pak meer wereld open als zij de hulp krijgen van hun trouwe viervoeter.
  In ieder geval: veel succes gewenst met de geplande tocht en, … bedankt voor uw kaartje!
  Keep on walking,
  Eddy Smeulders

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gij perplex !
  Het tweede project is inmiddels wel een feit. Waarvoor dank.
  Kaartje volgt zeker.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé,
  ik kreeg dit bericht doorgemaild van Anja. Ik heb het met veel bewondering gelezen. Ik wou dat ik zelf tot zo'n prestatie in staat was. Proficiat!
  Je weet dat ik me ook inzet voor een goed doel. Het betreft het project "Baladharshan" ofwel "Kinderen van India". Dit werd een 11-tal jaren terug opgericht door collega's va de firma Verhaert uit Kruibeke. Zij waren toen daar om er een Belgische satelliet, de Proba 1, te lanceren. In het dorpje hadde de mensen echt niets. Ondertussen is er water, hygiëne, werden de hutjes omgetoverd tot stenen huisjes,....De volgende stap is onderwijs. Er zijn plannen voor een volledig engelstalige sqchool waar ook kinderen uit de omgeving heen zouden kunnen. De grond werd al aangekocht. Maar er zijnnog veel problemen, zoals het kasteverschil.
  Zou het ook geen leuk idee zijn om in ons personeelskrantje enkele artikels aan je tocht te wijden? Bovenstaande tekst misschien iets aanpassen als eerste artikel? En misschien ook je wedervaren als je terug bet, met enkele foto's?
  Groeten en HEEL VEEL SUCCES !!
  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een fantastisch idee! Ik zal je blog alvast volgen om je tocht te volgen én om de projecten te steunen. Maar ik hoop vooral dat je op alle mogelijke manieren en momenten geniet van je tocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Geert,
  het is dan eindelijk zover: de tocht is aangevat...
  Alvast heel veel succes gewenst vanwege je collegae van R&S.
  Keep on walking!
  Eddy en Co

  BeantwoordenVerwijderen